Язовирите в селата Костена река и Друмево да бъдат прехвърлени за стопанисване от общината на държавата, предлага в докладна записка кметът на Шумен Любомир Христов.

Причината е, че при направените проверки е установено, че двата водоема са в много лошо състояние, за което общината може да търпи и санкции. В докладната записка се посочва още, че наемите от двата язовира, които постъпват в общинската хазна не са достатъчни за покриването на разходите по поддръжката им и обезопасяването им.

Предложението на администрацията бе разгледано днес от членовете на Правна комисия към Общинския съвет, които го подкрепиха единодушно.

Стана ясна още, че двата язовира в момента са отдадени под наем. Договорът за наем на яз. „Костена река“ изтича на 18 март тази година, а този на язовира в село Друмево на 13 март 2026 г.

Пред Правна комисия кметът Любомир Христов обясни, че прехвърлянето на язовирите на държавата не означава, че договорите с наемателите се прекратяват автоматично и те ще продължат да стопанисват съоръженията до крайните срокове на контрактите.

През 2018 г. с решение на местния парламент общината прехвърли на държавата язовирите в селата Ивански, Дибич, Градище, Овчарово, Салманово, „Соара“ в землището на кв. „Дивдядово“, двата язовира край Царев брод и този в Новосел.

ШУМ.БГ