Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ единодушно одобри две от предложенията на главния прокурор Иван Гешев за негови заместници, предстои още един избор.

Красимира Филипова, до момента прокурор във Върховната касационна прокуратура, е вече заместник на главния прокурор.

Десислава Пиронева, досега прокурор в Софийска градска прокуратура, е втората дама, избрана за заместник-главен прокурор при Върховната административна прокуратура /ВАП/.

Преди това колегията гласува освобождаването на досегашния заместник-главен при ВАП Ася Петрова и назначаването й за прокурор във ВАП. По-рано Петрова беше сочена за приближена на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който я включваше в делегации за чужбина, включително в САЩ.

На заседанието присъства главният инспектор Теодора Точкова, която обясни като техническа грешка разминаването в две числа за банковия влог в имуществената декларация на Пиронева. "Който никога не греши нека пръв да хвърли камък", обобщи философски Гешев.

Междувременно БЗНС излезе с позиция , в която недоумява защо Пиронева е предпочетена за зам-.главен прокурор, след като е била наблюдаващ прокурор по делото срещу лидера на партията и бивш военен министър Николай Ненчев, който бе оправдан от съда. Такава тема не беше коментирана.

Третата дама е Пламена Апостолова, но тя е в момента член на прокурорската колегия на ВСС и заявлението й за освобождаване беше прието за сведение. То ще бъде внесено на пленума на съвета за решение. След това парламентът трябва да избере друг член на ВСС от парламентарната квота, Апостолова е бивш следовагел, номиниран от ДПС за член на върховния кадрови орган.

Главният прокурор има още един заместник отпреди - шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Дневник