С осигуряване на средства за наем и детегледачка държавата ще се опита да върне българите от чужбина. Това са част от мерките, които зам.-социалният министър Зорница Русинова представи пред "Нова телевизия". Те са насочени към успелите българи в чужбина и как те могат да бъдат стимулирани да се завърнат в България чрез различни привилегии.

Тя обясни, че първоначално ще се направи кампания, която да даде достатъчно подробна информация какви са наемите и цените на жилищата в страната, какви са лихвите по кредитите, както и какви са цените в детските градини.

"Можем да предложим подкрепа, като осигурим за няколко месеца наема на жилище. Наемът ще е съобразен с цените в конкретния град. Задължително условие ще е човекът да няма собственост в същия град", каза Русинова.

Тя уточни, че много фирми предлагат добри работни места и в по-малките градове. Даде пример с Пазарджик, където австрийски инвеститор предлагал заплата от 900 лв. За да се върне българин от чужбина и заживее там, към възнаграждението му ще бъде добавена половин минимална работна заплата, което в момента се равнява на 305 лв.

Друга предложена мярка от Русинова е осигуряване на детегледачка, докато семейството се установи в България и запише детето си на ясла или детска градина. По думите ѝ услугата ще се предоставя безплатно в рамките на 4 месеца. Ако пък член от семейството не говори български език, то тогава ще му бъде осигурен безплатен курс.

Дневник