Гражданското сдружение БОЕЦ внесе сигнал до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ресорните еврокомисари за "установените фалшификации и манипулации на данните за дейността и професионалните резултати" на главния прокурор Иван Гешев, които са били представени пред Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на неговата номинация и изслушване.

От БОЕЦ припомнят, че са поискали по Закона за достъп до обществената информация повече данни какво е работил Гешев като прокурор в Софийска градска прокуратура от 2009 до 2016 г. В този период той е внесъл общо 20 обвинителни акта, по които са осъдени 27 души.

Тези данни драстично се разминават с представените пред ВСС за дейността му данни, посочват от гражданското сдружение.

"Фалшификацията става видима, след като тези данни се сравнят с представените пред ВСС данни за дейността на Гешев при неговото номиниране и избор. В специален доклад се цитират други данни – за периода от 2006 г. – 2016 г. прокурор Гешев има внесени в съда 230 акта и по тях са били осъдени 233 лица. Десет пъти са завишени данните. Има малко разминаване в периода, защото на нас от СГП ни отговарят за 2009 – 2016, а там се цитира 2006-2016г, защото от 2006 до 2009 г. Гешев е бил в районна прокуратура, където няма внесен нито един обвинителен акт", пишат от БОЕЦ.

Днес гражданското сдружение организира протест срещу Иван Гешев пред сградата на ВСС.

Дневник