От 2658 броя птици през м.г. зимували на яз. „Тича“ през 2020 г. броят им е 1604. Спад има и във видовото разнообразие от 18 вида на 14, сравнено с предходната година, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Данните са констатирани от специалистите по време на 44-тото среднозимно преброяване на зимуващи водолюбиви птици, в което участваха и експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в Шумен. (РИОСВ).

 Двойно повече пернати са преброили експертите на езерото в Шумен, като се е увеличило и видовото им разнообразие от 5 на 11 вида. Тази година язовир „Дибич“ е приютил 38 броя водолюбиви птици от 4 вида, като в периода на преброяването язовирът е бил на 90% замръзнал. През 2019 г. яз. „Дибич“ не е бил обитаван от пернати, уточниха от РИОСВ.

Наблюдавани са видове птици като Голяма бяла чапла, Сива чапла, Голям и Малък корморан, Звънарка, Фиш, Зимно бърне, Планинска потапница, Качулата потапница Кафявоглава потапница, Червеноклюна потапница, Черноврат гмурец, Голям гмурец, Средиземноморска жълтонога чайка, Сива патица, Малък гмурец, и Шилоопашата патица. Най-многобройни са били ятата на Зеленоглавите патици (Anas platyrhynchos) и Лиските (Fulica atra).

Преброяването на зимуващите водни птици на територията на РИОСВ - Шумен обхвана общо шест язовира - „Тича“, „Фисека“, „Съединение“, „Ястребино“, „Дибич“ и „Шумен“.

В яз. „Фисека“ са наблюдавани сходен брой обитатели, сравнено с миналата година, но във видово отношение птиците са намалели с два вида. Двойно повече обитатели през тази година е имало в яз. „Ястребино“, при същото видово съотношение с миналата година. Най – много са се увеличили птиците в яз. „Съединение“. От преброени 915 броя за 2019 г., сега те са били – 5185 броя.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се координира от Wetlands International и се провежда от 53 години в почти всички европейски държави. Целта е да се определи размерът на европейските популации на тези птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където зимуват. 

ШУМ.БГ