Общият брой огнестрелно оръжие, което се води на отчет и контрол в шуменската полиция е 5059 броя. От тях 3188 са за ловни цели, а останалите 1862 са собственост на юридически лица, еднолични търговци и физически лица, придобити от тях за служебни, спортни и граждански цели.

Това става ясно от отчета за 2019 г. на началника на полицейското управление в града гл. инспектор Илиян Николов.

През 2019 година полицията е иззела незаконно притежавани 8 огнестрелни оръжия, 1 самоделно оръжие и 159 боеприпаси.

Данните сочат още, че за м.г. 983 са регистрираните престъпления на територията, обслужвана от РУ- Шумен, а установените извършители от тях са 488, което е 49,64%  разкриваемост.

Престъпленията против собствеността на гражданите са 424, от които разкрити 213. Регистрираните грабежи са 7, от тях разкрити -  4, а 11 са кражбите на моторни превозни средства, от които разкрити 6.

През годината са извършени 17 кражби от апартаменти, 40 от магазини, 2 от офиси, регистрирано е едно разбиване на каса. 39 са посегателствата на вещи и части от моторни превозни средства, седем са джебчийските кражби.

Полицейските служители са проверили 72 сигнала, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества, като по случаите са образувани 64 досъдебни производства.

През годината са задържани общо 546 лица.

Гл. инспектор Илиян Николов представи цялостната дейност на РУ-Шумен за м.г.  като отчете голямата натовареност на полицейското управление в Шумен и даде положителна оценка за работата на служителите. По време на отчета присъстваха административният ръководител на Районна прокуратура - районен прокурор Соня Александрова, директорът на ОДМВР ст. комисар Ялчън Расим , заместник-директорът на областната дирекция комисар Тодор Енчев и началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Йордан Дундаков.

ШУМ.БГ