В бюджета на община Шумен за 2020 година не са заложени никакви целеви средства за многопрофилната болница, стана ясно днес на заседание на Здравна комисия към Общинския съвет.

Членовете на комисията останаха изненадани, че трябва да разгледат докладна записка от изпълнителния директор на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов, в която той моли за 100 000 лв., които са нужни за пребазиране болничната аптека и ще се извършват капиталови ремонти. Сума в този размер общината отпуска на болницата традиционно от години.

„В този бюджет не са заложени пари за болницата, защото през 2019 г. на болницата са отпуснати 300 хиляди лева. Със 100 хиляди е закупена апаратура, а с над 200 хиляди е направено асфалтиране на алеите в болницата“, обясни Десислава Петрова, началник на отдел „Бюджет, финанси и човешки ресурси“.

Членовете на Здравната комисия се обединиха около мнението, че това не е достатъчен аргумент да не се подпомогне болницата тази година.
„Имали сте, дали сте миналата година. Бих се радвал и тази година да се дадат пари на болницата, защото с тях ще се помогне на лечебното заведение“, каза съветникът д-р Валентин Петров.

Към становището на д-р Валентин Петров се присъединиха и колегите му от Здравна комисия, като не подкрепиха бюджета на общината в раздел „Здравеопазване“ с мотива, че в него трябва да се заложат средства за МБАЛ – Шумен.

Членовете на комисията решиха още да поканят д-р Димитър Костов на заседанието на комисията по „Бюджет и финанси“ и на сесията на Общинския съвет, за да чуят неговите искания.

ШУМ.БГ