Заради повишената опасност от разпространение на болестта Инфлуенца (птичи грип) по птиците на територията на област Шумен се забранява отглеждането на открито на домашни птици и провеждането на изложби и пазари за птици.

Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия. Забраните са въведени със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните с дата 23 януари 2020 г.

За да се предотврати разпространението на болестта, започват проверки в птицевъдните обекти за изпълнение на мерките за биосигурност. Предвиждат се и срещи с представители на орнитоложки дружества, ловни организации, служители в горските стопанства за набелязване на мерки за извършване на засилен надзор при дивите птици.

На заседанието на комисията стана ясно още, че по отношение на болестта Африканска чума по свинете в Шуменско са констатирани нови случаи при диви свине.

„От последното заседание на комисията на 4 януари в страната при диви свине има обявени общо 97 огнища. За област Шумен случаите са 17, като всички са в резултат на взети проби от диви свине при редовен отстрел. Случаите са регистрирани в землищата на село Сушина, община Върбица, град Шумен и село Ивански, община Шумен, селата Могила и Марково в община Каспичан, с. Борци, община Венец, град Смядово и селата Александрово, Веселиново и Риш в община Смядово, град Нови пазар“, съобщи д-р Наташа Баева, началник-отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Шумен. Тя уточни, че при положителни резултати от взетите проби прасетата се събират от ловните дружинки и се обезвреждат в присъствието на представител на ОДБХ.

По отношение на въведената забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна, заради влошената епизоотична обстановка, в област Шумен след извършване на официален контрол и надзор, към момента 4 промишлени свинеферми са освободени и забраната за тях е отпаднала.

На територията на областта, обаче, продължава да важи забраната за търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине, с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се извън 10 км предпазна зона, за свободното пасищно отглеждане на домашни свине, включително от породата „Източнобалканска свиня” и техните кръстоски, както и за провеждането на пазари за прасета.

ШУМ.БГ