И през изтеклата 2019 г. година близо 250 четириноги от шуменския приют намериха нов дом в Герамния. От тях кучетата са 188, а котките – 48. Това съобщи за ШУМ.БГ управителят на Общински приют "Тонка Петрова" Златина Пенева.

За сравнение, през 2018 година осиновените кучета са били 196, а котките – 48. Българите също осиновяват животни от приюта, но бройката е доста по-малка. През м.г 34 кучета и 4 котки са намерили нов дом в България.

“Когато даваме животно за осиновяване, държим на хуманно отношение към него. Основното, което искаме е после да ни изпратят снимка, къде се намира животното и неговите условия. Случва се да правим и проверка на място, дали всичко е наред”, обясни Пенева.

Тя допълни, че животните, които заминават за чужбина се осиновяват по линия на немския партньор на приюта, като там проверките, как се гледа животното са много по-стриктни.

Всеки месец от приюта изпращат за Герамния животни, пожелани от осиновители чрез специален сайт. Днес, например, за чужбина заминаха нови 21 кучета и 12 котки.

По думите на Пенева, въпреки големият брой, осиновени животни през годината и въпреки непрекъснатото кастриране, проблемът с бездомните четириноги продължава. Всяка година безотговорни стопани пускат по улиците на Шумен новородени кучета или такива, за които вече не искат да се грижат. Поради това тя за пореден път апелира, животните да се кастрират, ако стопаните им не желаят те да се размножават. Кастрирането в приюта е безплатно.

ШУМ.БГ