Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език като част от програмата Seal of Biliteracy (Сертификат за двуезичност), съобщи БНТ, като цитира генералния консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев. Първият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 22 февруари 2020 г. в българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис.

Българско-американската културно образователна фондация F към българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ подписа споразумение с министерството на образованието и СУ ,,Св.Климент Охридски‘‘ и стана лицензиран център за подготовка и провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език в чужбина. Освен за "Сертификат за двуезичност" българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ също предлага и подготовка за изпитите за всички нива на владеене на български език по програмата ALTE.

Изпитът е открит за ученици от 5-и, 8-и клас и зрелостници от държавните училища в Лос Анджелис за получаване на Seal of Biliteracy Pathway Award. Нивото на владеене за 5 клас е А1, за 8 клас - А2, и за получаване на "Сертификат за двуезичност" минималното ниво е В1. След успешно полагане на изпита учениците получават сертификат с безсрочна валидност и международно признание.

"Сертификатът за двуезичност" се признава от щатското министерство на образованието в Калифорния и от други щати в САЩ, в Европа, както и балобразуваща оценка по български език при кандидатстване във висши учебни заведения в България. Много от университетите в САЩ признават владеенето на втори език, което се зачита като издържан изпит.

Дневник