Изследователи във Великобритания възстановиха звук, издаван от човек, починал в Египет преди близо 3000 г., разказва британският в. "Гардиън".

Мумифицираният в началото на XI в. пр.н.е., по времето на фараон Рамзес Единайсети, Несямун в момента е изложен в Градския музей на Лийдс.

Изследвания сочат, че той е бил на около 50 г. при смъртта му, настъпила според някои учени вследствие на удушаване. Други говорят за алергична реакция, вероятно от ужилване по езика, и така обясняват защо той (запазен заради мумифицирането) е стърчал от устата на Несямун. И след смъртта Несямун среща трудности - мумията му се разминава с унищожаване, след като бива преместена от Лийдс през 1941 г., малко преди бомбардировки, разрушили музея.

Сега екип от учени в Лондон е възпроизвел с 3D принтер модел на говорния му тракт, за да разбере как е звучал. Екипът предупреждава, че възстановката не е на "речта му", а на "звука на Несямун, докато е в саркофага", по думите на проф. Дейвид Хауард, съавтор на изследването. Тя възпроизвежда начина, по който въздухът е минавал през ларинкса на Несямун, за да се получи звук от него, а не звук, който той би издал през живота си.

"Звукът на Несямун", пресъздаден от учените, е "електронен" и съответства на начина, по който биха вибрирали гласните му струни след преминаване на въздух през ларинкса. Изследванията на ларинкса му, размерите им, както и тези на говорния апарат показват, че гласът му вероятно е бил много важен за работата му - може би е трябвало да говори или пее.

Следващата стъпка, която екипът би искал да опита, е с компютърен модел да раздвижи говорния му тракт, за да се формират различни гласни звуци и "накрая и думи".

Дневник