Между 30 и 40 млн. китайци са блокирани в 13 града като част от защитните мерки срещу новия коронавирус.

Това става след като разболелите се по официални данни се увеличиха от едва няколко десетки миналата седмица до най-малко 830 души, като загиналите към 18 ч. българско време са най-малко 26 души. Към момента има болни в почти всяка китайска провинция.

Болестта, започнала от Ухан, продължава да се разпространява в съседни азиатски държави, а в Съединените щати вече са регистрирани два случая (днес в Чикаго бе потвърден вторият). В Сингапур са три, пет - в Тайланд, по два - в Южна Корея и Япония и по един - във Виетнам и Тайван. Великобритания по-рано заяви, че е много вероятно да има заразени и на нейна територия, но това не бе потвърдено.

Най-сериозно засегната обаче е провинция Хъбей, в който са повечето градове, за които са обявени транспортни ограничения - включително Ухан. Вече повече от ден Ухан е скован от транспортна парализа, без влакове, автобуси и самолети (проблем за мегаполиса с 11 млн. души население); публичните събирания са сведени до минимум, а управата строи специална болница за заразените, с обещанието сградата да е готова за 10 дни. Лечебните заведения в града са претоварени - както заради случаите на заразени, така и заради искащите да се прегледат.

В другите градове ограниченията варират - някои затварят жп гарите си, други автогарите си, а в трети жителите се предупреждават да не напускат. Това може да е проблем в момент, когато започва Новата година по китайския календар (това се случи преди минути по китайско време, тъй като в азиатския гигант настъпи 25 януари).

В Пекин и Шанхай се препоръчва на хората, които се връщат от Хъбей и засегнатите градове там, да останат вкъщи две седмици, за да не се разпространява заразата, пишат местни медии, цитирани от Би Би Си. В столицата не работят ключови атракции като Забраненият град, част от Великата китайска стена се оказа затворена за туристи, отменен е международният новогодишен карнавал в Хонконг, заедно с редица публични събития, отбелязващи празника, из цял Китай и в Макао. И в двете китайски територии бяха регистрирани случаи на заболели от вируса.

Световната здравна организация все още не класифицира вируса като "международен риск" заради малкото случаи на заболели в чужбина. Държавите същевременно се опитват да ограничат броя на болните с термоконтрол на летищата си при полети, пристигащи от Китай. Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус обаче не изключва, че коронавирусът "може и да стане" риск на световно ниво.

Дневник