Актът на българските власти да обявят за нежелани двама руски граждани с дипломатически статут се оценява в Москва като неприятелски и провокативен акт.

Департаментът за информация и печат на руското Министерство на външните работи днес публикува на сайта си коментар по темата, в който се казва:

"На 24 януари българските власти взеха решение да изгонят от страната дипломат от посолството и сътрудник в търговското превставителство на Русия в България. Никакви разумни доказателства, които да обосноват това решение, не бяха представени. Оценяваме тази стъпка на официална София като откровено неприятелска и провокативна, влизаща в разрез с конструктивния и традиционно основан на взаимно уважение характер на руско-българските отношения. Запазваме си правото да вземем ответни мерки.

България беше окуражена да действа срещу злонамерените действия на своя територия от посолствата на САЩ, Великобритания, Канада.

В руското изявление се поставя въпросът единствено за случая с руските дипломати. не се коментира отправеното ден по-ран ообвинение от прокуратурата срещу трима руснаци за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. 

Дневник