Водачът в световната ранглиста Рафаел Надал и Ник Кириос оформиха мечтан сблъсък в осминафиналите на Australian Open. Представителят на домакините стигна до тази фаза след епичен успех над Карен Хачанов.

Руснакът беше близо до зрелищен обрат, но Кириос измъкна победата в шампионски тайбрек. 24-годишният австралиец триумфира с 6:2, 7:6 (5), 6:7 (6), 6:7 (7), 7:6 (8), а мачът продължи 4.24 часа.

"Това беше една от най-добрите ми победи в кариерата. Откачено е", каза Кириос, който едва се държеше на краката си след края на двубоя.

Австралиецът изоставаше със 7:8 в шампионския тайбрек, но подпомогнат от публиката успя да спечели следващите три точки, с което затвори мача в своя полза.

Кириос стигна до успеха от третата си възможност, като имаше по един мачбол в третия и четвъртия сет. Хачанов отговаряше на предизвикателството и нивото на играта му се вдигаше във важните моменти.

Мнозина вероятно виждаха руснака от губещата страна, когато той беше загубил първите два сета и изоставаше с пробив при 2:4 в третия.

Хачанов обаче успя да се върне в мача до края на частта и с голямо раздаване вкара мача в пети сет.

Двубоят между Надал и Кириос ще се изиграе в понеделник. В дуелите между двамата австралиецът има три победи, докато водачът в ранглистата е излизал победител в четири от сблъсъците.

Мачовете между Надал и Кириос често са съпроводени с голям заряд заради обтегнатите им отношения. В предишния си мач австралиецът осмя Надал, като имитира поведението му преди сервис.

Дневник