Лицето на антиимигрантската политика в Италия може би се готви за завръщане на фона на днешните избори в северния регион Емилия-Романя, пише CNBC.

Матео Салвини, лидер на крайнодясната "Лига", внезапно напусна италианското правителство през лятото на 2019 г., след като се сблъска с коалиционния си партньор – Движение "Пет звезди". Салвини реши да предложи вот на недоверие към премиера Джузепе Конте. Но ходът му, смятан от критици за опит да управлява Италия сам, доведе до коалиция между "Пет звезди" и Демократическата партия. Това предотврати предсрочните избори и попречи на Салвини да сформира правителство.

На фона на днешните регионални избори обаче анализатори се чудят дали Салвини няма скоро да се върне в управлението.

"Регионалните избори в Емилия-Романя на 26 януари са досега най-важното политическо събитие, което може да определи продължителността на правителството", коментира в средата на месеца Волфанго Пиколи, съпредседател на фирмата за изследвания Teneo.

Районът Емилия-Романя, който включва емблематичния град Болоня, традиционно подкрепя леви партии. Социологически проучвания обаче показват, че кандидатът на антиимигрантската "Лига" може да спечели вота и да даде на партията девета поредна победа на регионални избори от последните национални избори през 2018 г. досега, отбелязва "Ройтерс".

"Салвини води кампания в региона от ноември, обещавайки да го "освободи" от левицата. Поражение на Демократическата партия от "Лига" на Салвини ще лиши лявоцентристката партия от символичната ѝ крепост и вероятно ще предизвика вътрешна конфронтация", добавя Пиколи.

Ако "Лига" победи на регионалния вот, и Демократическата партия, и "Пет звезди" ще бъдат под натиск, който може да сложи край на коалицията им.

"Рисковете (от изборите) са значителни, защото една загуба може не само да окуражи Демократическата партия да напусне коалицията си с "Пет звезди", докато търси нова идентичност, но може и да доведе до срив на "Пет звезди", коментира Ерик Джоунс, преподавател по европейски науки в университета "Джон Хопкинс" в Италия пред CNBC.

"Пет звезди" обикновено не се представя добре на регионални избори и в момента в социологическите проучвания получава само около 8% в региона. Но това е и регионът, от който "Пет звезди" започна и този, в който партията за пръв път влезе в местното управление.", смята още Джоунс.

ДПА отбелязва, че всъщност левите центристи загубиха в Емилия-Романя общите избори през 2018 г., както и на изборите за Европейски парламент през 2019 г. "Лига" е завладяла селските райони и малките градове, докато Демократическата партия продължава да е силна в регионалната столица Болоня и големите градове.

В Болоня настроението "но пасаран" бе подсилено от анти-Салвини Движението на сардините, основано през ноември в града. "Сардините" изпълват площадите в Италия с лозунги против десния популизъм.

Регионалният вот ще засили натиска върху управляващата коалиция, в момент, когато се обсъждат плановете за промяна на конституцията, за да намалят броя на членовете на парламента с една трета (на депутатите до 400 от 630 и на сенаторите до 200 от 315). "Пет звезди" настояваше за промяната, твърдейки, че депутатите са твърде много. Някои членове на Движение "Пет звезди" обаче са против.

По-рано тази седмица положението за "Пет звезди" още повече се усложни, след като лидерът ѝ Луиджи Ди Майо подаде оставка. Решението показа сериозното разделение в партията.

Министър-председателят Джузепе Конте (близък до "Пет звезди") изключи възможността за правителствена криза в случай на победа на "Лига", като заяви, че изборите се отнасят само до региона на Емилия-Романя и затова нямат никакво влияние в национален план посочва "Франс прес".

Наблюдателите обаче смятат, че ако "Лига" надделее, напреженията в управляващото мнозинство ще се увеличат, като Демократическата партия вероятно ще упрекне Движение "Пет звезди", че е отказало да бъде издигнат общ кандидат, като по този начин е разделило гласовете срещу Салвини.

В случай на победа на неговия кандидат, Салвини предупреди, че на следващия ден ще отиде в двореца Киджи в Рим, официална резиденция на министър-председателя, за да връчи "известие за изгонване" на Джузепе Конте, Луиджи Ди Майо и Никола Дзингарети (ръководител на Демократическата партия).

Дневник