Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини се провали в опитите си да сложи край на десетилетията ляво управление в северния регион Емилия-Романя на изборите в неделя, а неуспехът му донесе огромно облекчение за затруднените лявоцентристи, предаде "Ройтерс".

Според резултатите от екзитпол кандидатът на влизащата в управляващата коалиция Демократическа партия Стефано Боначини и настоящ губернатор на областта получава между 49 и 51 процента от гласовете. Съперничката му от "Лига" Лучия Боргонцони се очаква да спечели между 43 и 45 процента.

Салвини води активна кампания в региона от началото на годината, стремейки се към победа, с която се надяваше да свали крехкото, раздирано от вътрешно спорове, национално правителство, включващо Демократическата партия и предишния коалиционен партньор на "Лига", Движение "Пет звезди".

Въпреки че се провали в Емилия-Романя, Салвини остана доволен от факта, че неговият десен блок си осигури победа на отделни регионални избори в неделя в южната област Калабрия.

"Емилия-Романя изпрати сигнал. Салвини знае как да говори за проблемите, но не знае как да ги решава и хората отговориха на това", коментира лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети.

Знак за огромния интерес към вота беше избирателната активност – 68%, или с около 30 процентни пункта по-висока в сравнение с последните такива избори през 2014 г.

Но докато Демократическата партия избегна катастрофата, за коалицонния ѝ партньор, антиситемното Движение "Пет звезди", нямаше добри новини. Партията е на път да спечели едва 5% от гласовете в Емилия-Романя и малко повече от 6% в Калабрия.

Тя стана най-голямата партия в Италия на а националните избори през 2018 г., на които спечели 33% от гласовете. В последните месеци обаче подкрепата за нея започна да намалява, което доведе до напускане на нейни депутати и до оставката на лидера ѝ Луиджи Ди Майо.

От март 2018 г. десницата е спечелила девет регионални вота и има една загуба – тази в Емилия-Романя.

Боначини получи допълнителен тласък от местното движение на "сардините", което организира протести срещу Салвини.

Матео Салвини внезапно напусна италианското правителство през лятото на 2019 г., след като се сблъска с коалиционния си партньор – Движение "Пет звезди". Салвини реши да предложи вот на недоверие към премиера Джузепе Конте. Но ходът му, смятан от критици за опит да управлява Италия сам, доведе до коалиция между "Пет звезди" и Демократическата партия. Това предотврати предсрочните избори и попречи на Салвини да сформира правителство.

Дневник