Словенският премиер лявоцентрист Марян Шарец заяви, че внася оставката си в парламента в понеделник и призова за предсрочни избори, посочвайки, че неговото правителство на малцинството не може да прокара важно законодателство, предаде "Ройтерс".

Управляващата коалиция, съставена от пет лявоцентристки партии, разполагаше с едва 43 от 90 места в парламента и загуби неофициалната подкрепа на опозиционната Лява партия през ноември, което я затрудни в прокарването на законопроекти през парламента.

"С тази коалиция, тази ситуация в парламента, не мога да изпълня очакванията на хората. Бих бил способен да ги изпълня след избори", заяви Шарец по време на пресконференция.

Малко преди изявлението му националната агенция STA съобщи за оставката на финансовия министър Андрей Бертончели.

В петък Бертончели направи изявление, с което изрази несъгласието си с ново законодателство, предложено от партията на Шарец "Листата на Марян Шарец", по силата на което бюджетът трябва да покрива загуби на националната здравна система. Според Бертончели това ще бъде неприемливо.

Анализатори смятат, че опозиционната дясноцентристка Словенска демократическа партия, която е най-голямата партия в парламента, вероятно ще опита да сформира ново правителство. Евентуални предсрочни избори ще се състоят само ако този опит се провали.

Редовни избори в страната трябва да има в средата на 2022 г.

Дневник