Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще настоява пред европейските лидери да започнат преговори със Северна Македония и Албания и решението да бъде взето по време на среща на върха през март, предаде "Ройтерс".

"Преди всичко искаме да постигнем съгласие на следващия Европейски съвет през март за започване на преговорите с Албания, а също и със Северна Македония," каза тя пред репортери в Берлин, където прие албанския премиер Еди Рама, пише агенцията. "И двете страни постигнаха много. Ще работим усилено, за да постигнем желаните резултати през март."

Скопие и Тирана не получиха дата за преговори през октомври миналата година. При Албания съпротивата беше на няколко държави и бе свързана с политическата обстановка и корупцията в страната, докато при Северна Македония основна спирачка бе аргументът на Франция, че ЕС първо трябва да се "самореформира" и да промени начина, по който се разширява и води преговори за членство. В Скопие повторното отлагане на началото на преговорите доведе до оставката на правителството.

Редица държави в ЕС същевременно не са съгласни, че даването на европейска перспектива на държави, които заслужават да бъдат насърчени заради напредъка си, изключва реформите. Те се обявиха за едновременно начало на преговорите с ЕС и промяна на начина, по който те протичат обикновено.

Някои наблюдатели възлагат надежди на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която трябва да се състои през май в Хърватия - председател на Съвета на Европейския съюз през първата половина на годината. Срещата, която се състоя в София през същия месец на 2018 г., обаче отново се блъска със съпротивата на Париж страните от региона да бъдат окуражени с по-добра европейска перспектива.

Дневник