След 20-годишна битка бившият белгийски крал Албер Втори призна, че има незаконна дъщеря.

Монархът, който абдикира през 2013 г. в полза на сина си Филип Втори, съобщи чрез адвокатите си, че ДНК тест е показал, че Делфин Боел е негова биологична дъщеря. Тестът беше разпореден от съдия по искане на Боел, която от години се бори да докаже кралския си произход.

"Негово величество крал Албер II се запозна с резултатите от ДНК пробата, с която се съгласи по искане на Апелативния съд в Брюксел. Заключенията на учените показват, че той е биологичният баща на г-жа Делфин Бол", се казва в изявление на адвокатите му, разпространено снощи.
Още по темата
Най-бедният сред кралете в Европа: Филип Белгийски с €12,4 млн.
Съд нареди на крал тест за бащинство
Кой е баща ти - биологичният или отгледалият те?
Въпреки, че има правни аргументи да се защити тезата, че юридическото бащинство не съвпада непременно с биологичното, кралят реши да не ги използва като израз на чест в тази болезнена процедура, продължава изявлението.

Кралят не крие огорчението си, че въпреки че не е установявал контакт с незаконната си дъщеря никога, тя е решила да се откаже от "емоционалната връзка" със законния си баща и да смени семейството си, присъединявайки се към кралската фамилия.

Сагата с незаконното бащинство на бившия крал се точи от 1999 г., когато кралица Паула, съпруга на Албер Втори, намеква в книгата си "Паула, златният живот на кралицата" за извънбрачна връзка на съпруга ѝ през 60-те години. Връзката, продължила между 1966 и 1984 година, а според някои и по-късно, довела до раждането на дъщеря. По онова време кралицата обмисляла да се разведе, но се отказала в "интерес на държавата".

Делфин Боел е родена през 1968 г. в Брюксел от баронеса Сибил де Селис Лонгчамп. Като неин баща тогава е записан Жак Боел, известен общественик и съпруг на баронесата.

Дъщерята започва съдебно дирене срещу краля през 2013 г., за да докаже, че той е истинският баща. Процесът преминава брез болезнени процедури, включително доказване с ДНК, че законният ѝ баща не е биологичен и че майка ѝ му е изневерявала. Делфин Боел се отказа от баща си след обявяването на резултатите от изследването. Докато беше на престола крал Албел Втори отказваше да сътрудничи на разследването, но след абдикацията той беше принуден да приеме провеждането на ДНК тест, който да разреши спора.

Делото мина през много обрати, включително решение на съда, че тъй като Боел е отгледал Делфин като собствено дете, той може да се смята за неин баща. Това решение беше отхвърлено на касационната инстанция и съдията нареди кралят да даде ДНК проба в рамките на три месеца. Кралят отказа да се подчини, но апелативният съд отхвърли всичките му жалби и той беше принуден май 2019 г най-сетне склони да изпълни съдебното нареждане. Съдиите склониха само да не се огласяват публично резултатите, но Албер, който вече е на 85 г с изявлението си явно е решил да приеме присъдата, пишат белгийските медии.

Сега остава Апелативният съд да потвърди резултата и да се произнесе относно допустимостта на искането за признаване на бащинство, подадено от Делфин Боел. Дори да бъде призната за дъщеря на крал Албер Втори Делфин Боел няма да получава издръжка от държавата, да се нареди след наследниците на короната или да заема официална длъжност. Тя обаче би могла да се възползва от част от наследството на баща си.

Албер Втори има три законни деца от кралица Паула - настоящият крал Филип, брат му Лоран и сестра им Астрид. Той има 12 внуци и един правнук.

Днес.бг