Първият потвърден заразен от новия коронавирус в Германия е бил заразен от друг човек на територията на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По данни на АФП това е първи случай на предаване на вируса от човек на човек на европейска територия. Останалите болни в Европа са били заразени в Китай.

Болният в Германия е 33-годишен работник във фирма за автомобилно оборудване от Бавария. Той бил заразен от своя колежка от Китай, която била в южната германска провинция на неколкодневен престой за обучение, съобщиха санитарните власти.

Китайката е била в Германия от 19 до 22 януари и се почувствала зле при завръщането си в Китай. Малко след това тя дала положителна проба за коронавирус.

Здравните власти тестваха други 40 души, които са били в контакт с китайката или със заразения германец във фирмата или в семейната среда на германския пациент.

Япония потвърди случай на заразен с коронавируса, който не е пътувал в Китай.

Мъжът, който е на възраст над 60 години, е шофьор на автобус, с който са се возили туристи от китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията.
ЕС готов да задейства механизма за гражданска защита

Еврокомисията е задействала постоянна система за реагиране във връзка с разпространението на коронавируса, съобщи говорителката й Дана Спинант.

    "Комисията активира своята система за бързо реагиране в постоянна система, за да споделя непрекъснато информация между съответните служби. Освен това координационният център за спешно реагиране на ЕС обсъжда със страните членки действия за незабавен отговор, включително задействането на механизма за гражданска защита, ако и когато се наложи", допълни тя.

Клуб Z