Потреблението на природен газ в България ще бъде диверсифицирано с до 50% до края на тази година. Това е заявила днес министърката на енергетиката Теменужка Петкова във Вашингтон, съобщават от пресцентъра на ведомството. Тя е в САЩ на работно посещение, на което би трябвало да са обсъждани варианти за допълнително развитие на двустранните посещения, особено в сферата на енергетиката.

Думите на Петкова обаче значат само едно - България ще намали наполовина потреблението на руски газ. Към момента близо 99% от използваното гориво у нас е именно с произход от руската федерация. Как ще стане това е вече ясно - през строящия се и в момента инерконектор между България и Гърция. Газовата връзка, по обещанията на правителството, трябва да бъде готова до края на тази година.

Припомняме, че се изгражда вече повече от 10 години и е единственят енергиен проект в страната, който наистина има потенциал да намали зависимостта на България от руските доставки. По него можем да получаваме азербайджански газ (през газопровода TAP или Трансадриатически газопровод, който предвижда транспортиране на газ от Каспийкия регион и Близкия изток за Южна Европа - б.р.). България  заяви и желание за 20% участие в терминала за втечнен американски газ, който се намира в Александруполис, Гърция.

Въпреки че това е стъпка към реална диферсификация - България ще продължава да плаща за руския газ, тъй като страната им договор за доставки с "Газпром" до 2022 г. Клауза в него задължава страната да плаща за доставките, дори да не ги използва. Така се получава следната ситуация - ако наистина интерконекторът бъде пуснат в експлоатация до края на годината, България ще започне да купува различен от руския газ и да го потребява. В същото време обаче ще продължава да плаща на "Газпром" без да получава гориво. Когато договорът изтече - България ще може да получи всички количества, които вече е платила, макар те да не й трябват.

Пътуването на Петкова до американската столица идва само месец, след като премиерът Бойко Борисов откри газопровода "Турски поток" в Истанбул, в компанията на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. САЩ обаче смятат да наложат санкции на този проект, както и на втората тръба от него, наречена "Балкански поток" от българския премиер, защото смятат, че той задълбочава зависимостта на Европа от Русия и носи риск за енергийната сигурност.

Към момента обаче не е ясно дали България ще бъде засегната. Въпреки че заместник държавният секретар Дейвид Хейл обяви, че Вашингтон е против тръбата през България, Бойко Борисов твърди, че се е договорил лично с президента Тръмп санкции за нас да няма. Едно от възможните обяснения е именно, че България е обещавала да купува по-големи количества американски втечнен газ терминала край Алесандруполис.

Петкова е заявила, че страната ни оценява подкрепата на американските партньори за изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ при Александруполис.

Клуб Z