Великобритания трябва да намали прага на заплатата за мигранти до 25 600 паунда (33 650 долара) годишно, за да подпомогне попълването на работни места след Брекзит. Това се посочва в доклад на Консултативния съвет по миграцията, цитиран от "Ройтерс", който предупреждава, че планираната основна реформа на имиграционната система може да засегне икономическия растеж.

С напускането на ЕС от Великобритания правителството въвежда най-голямата основна промяна на граничния контрол от десетилетия, слагайки край на предимството, което се даваше на мигрантите от ЕС пред тези от други страни.

Предложените промени ще направят по-трудно за гражданите на ЕС да работят във Великобритания след Брекзит, намалявайки сумата, която те ще печелят, но същевременно ще облагодетелства идващите работници от страни извън ЕС.

Консултативният съвет по миграцията, независим орган, който съветва правителството, препоръча да се намали минималния общ праг на заплатата за квалифицирани мигранти от 30 000 паунда с 4400 паунда годишно. Би Би Си пояснява, че квалифицираните мигранти от страни извън ЕС в момента трябва да имат предложение за работа с минимална заплата от 30 000 паунда.

Председателят на независимия орган Алън Манинг заяви, че препоръките им вероятно ще намалят бъдещия растеж на британското население и на икономиката в сравнение със свободата на движение, използвайки прагове за умения и заплати.

Целта на препоръките е да подпомогнат новата имиграционна политика на премиера на Великобритания Борис Джонсън, която ще бъде въведена от началото на идната година.

Съветниците препоръчват много по-отворена система за висококвалифицираните мигранти, за които се смята, че имат изключителен талант - музиканти и учени. Консултативният съвет твърди, че сегашният праг за издаване на работни визи е твърде ограничаващ, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Говорител на премиера каза, че правителството внимателно ще разгледа доклада, преди да представи повече детайли от новата система. "Правителството ще въведе по-строга и по-справедлива основана на точки имиграционна система от 2021 г., която ще приветства таланти от целия свят и ще намали нискоквалифицираните мигранти, понижавайки цялостния брой", посочи той.

Дневник