Международната федерация по лека атлетика обмисля да премести предстоящето световно първенство в зала. Действията на организацията са продиктувани от разпространението на новия коронавирус в Китай, като Нандзин трябва да приеме турнира от 13 до 15 март.

Ситуацията се следи заедно със Световната здравна организация, като в следващите по-малко от 24 часа ще бъде взето решение дали да бъде избран нов домакин на надпреварата. Засега никоя държава не е оттеглила своя отбор, но загрижеността на националните федерации расте, като Великобритания е на път да се откаже от участие.

Ръководството на Формула 1 също наблюдава случващото се в азиатската страна и остава нащрек при евентуално продължаване на заплахата от заразяване с коронавирус. По програма Гран при на Китай ще се проведе на 19 април в Шанхай.

Експертът от Европейския център за превенция и контрол на болестите - Серджо Брусин, предупреди, че не очаква вирусът да бъде елиминиран скоро. Според него епидемията ще продължи още няколко месеца.

"Това, което ще се случи до април, е изключително трудно да се предскаже, но ако инфекцията продължава да се разпространява с този скорост, не бих бил оптимист да имам билет за Формула 1 в джоба си", каза Брусин.

Новият коронавирус причини смъртта на над 130 души и зарази хиляди в Китай, като вече има и случаи в чужбина.

Дневник