Шампионът Новак Джокович стигна до нов финал на Australian Open. Той излезе победител в 50-ия си дуел с носителя на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер.

Сърбинът спечели със 7:6 (1), 6:4, 6:3. Във финала той ще играе с победителя от мача между Доминик Тийм и Александър Зверев.

Джокович допусна два пъти по-малко непредизвикани грешки (18 срещу 35), а Федерер имаше превъзходство в броя на печелившите удари (46 срещу 31). Ключов за развоя се оказа първият сет, в който шампионът се измъкна от трудно положение и направи обрат.

"Федерер заслужава уважение, защото даде най-доброто от себе си до последната точка. Той имаше здравословен проблем и не можеше да се придвижва добре по корта", заяви Джокович в интервюто на корта.


В първия сет Федерер беше близо до успеха. Швейцарецът поведе с 4:1 и 40:0 при сервис на съперника си, но Джокович се защити. След това Федерер водеше и с 5:2 и 30:0, но и този път сърбинът се справи.

Джокович съумя да изравни с пробив в последния момент, след което в тайбрека спечели убедително.

Шампионът подобри играта си и в следващите два сета беше водещият тенисист. В тях той не допусна нито една възможност за пробив. С търпение и точност той използва стоите мигове, за да спечели 27-ата си победа срещу Федерер.

Джокович търси своята осма титла в Мелбърн и общо 17-а от Големия шлем.

Дневник