Световното първенство по лека атлетика в зала беше отложено за догодина след притеснения от разпространението на новия коронавирус в Китай. Надпреварата трябваше да се проведе от 13 до 15 март в Нандзин.

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) взе решението по съвет на Световната здравна организация. IAAF няма търси друг домакин на турнира, като датата за провеждането на форума през 2021 г. ще бъде уточнена допълнително.

Поне 170 са загиналите вследствие на заразяване с коронавируса. Епицентърът му е в Ухан, Китай, като общо заразените са около 6000. Случаи на заразяване с коронавирус има в 16 държави по света.

"Съветът на медицинския екип, който е в контакт със Световната здравна организация, е, че разпространението на коронавируса в Китай и извън страната е притеснително", се казва в изявлението на IAAF.

В допълнение Световната здравна организация предупреди, че "целият свят трябва да е нащрек".

Отлагането на турнира ще доведе до сгъстяване на състезателната програма за 2021 г. Догодина ще се проведе и европейското първенство по лека атлетика в зала, като Полша ще приеме форума от 5 до 7 март.

Дневник