Първите 3 дни от идната седмица учениците от община Шумен няма да ходят на училище заради грипа. Ваканцията обхваща дните от 3-ти до 5-ти включително и се отнася за всички училища на територията на общината.

Реално грипната ваканция е 2 дни - понеделник и вторник, а сряда не се учи заради преминаването от първи към втори срок.

Това стана ясно на извънредна пресконференция днес в сградата на община Шумен, на която присъстваха кметът Любомир Христов и директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Пепа Калоянова и зам.-кметовете Найден Косев и Светлана Маркова.

Въпреки че в Шуменско броят на заболелите  е по-малък от необходимия за обявяване на грипна епидемия, ваканцията се обявява със заповед на кмета на Шумен Любомир Христов.

"В понеделник и вторник д-р Калоянова ще следи какъв е процентът на заболеваемост и в сряда отново ще се съберем и ще вземем ново решение", каза Христов. 

Директорът на РЗИ Пепа Калоянова обясни, че е налице тенденция за повишаване на болните, но към този момент тя не е достигнала стойностите за обявяване на грипна епидемия. "Окончателните данни от тази седмица ще получим в понеделник и с цел да спрем развитието на епидемичния процес и в сряда ще се съберем отново, за да решим дали да бъде удължен срока на ваканцията", каза тя.

Детските градини и яслите в община Шумен ще работят в нормален режим.

По-късно ШУМ.БГ разговаря с началника на Регионалното управление на образованието Светлана Милева, която обясни, че ваканцията ще в сила само за община Шумен, но не и за останалите от областта.  

ШУМ.БГ