Доминик Тийм е вторият финалист на Australian Open и ще спори за титлата срещу Новак Джокович в неделя, след като спечели емоционален полуфинал с Александър Зверев. Австриецът си осигури участие в двубоя за трофея, налагайки се над германския си опонент с 3:6, 6:4, 7:6 (3), 7:6 (4).

Срещата на централния корт в Мелбърн продължи 3 часа и 34 минути.

Австриецът постигна седма победа от девет мача срещу Зверев и трета поред.

Тийм ще играе в своя трети финал в турнирите от Големия шлем. През 2018 и 2019 г. той достигна до мач за титлата на "Ролан Гарос", но и двата пъти загуби от Рафаел Надал. Преди пробива му в Мелбърн през този сезон Тийм не беше стигал по-далеч от четвърти кръг.

Петият в ранглистата Тийм затвърди отличното си представяне и спечели пети пореден тайбрек, в който беше въвлечен. В предишния си мач срещу Рафаел Надал австриецът спечели три тайбрек сета, за да елиминира световния №1.

"Беше много трудно да го пробия, Саша имаше много високи показатели на сервис. Началото на сезона е чудесно за мен и не мога да не съм щастлив. Когато се играе полуфинал в Шлема, е нормално двамата играчи да дават най-доброто от себе си, аз се раздадох максимално, за да мога да спечеля", каза Тийм след срещата.

През целия мач Тийм беше много стабилен и завърши с 10 аса, както и четири двойни грешки. Той издържа на мощния начален удар на Зверев, въпреки че германецът реализира 16 аса.

Тийм вкара 67% първи сервис срещу впечатляващите 81% от страна на Зверев.

В неделя австриецът ще спори със седемкратния първенец в Мелбърн Джокович. Дотук Тийм има четири победи в 10 мача срещу сърбина, като три от тях дойдоха на клей кортове. В последния им мач във финалите на АТП в Лондон през 2019 г. Тийм победи Джокович на хард.

Мачът започна лошо за Тийм, който беше пробит още в първия гейм, но след това бързо се съвзе и на свой ред проби подаването на Зверев. До края на първата част германецът беше по-стабилен, реализира още два пробива и спечели сета с 6:3.

Във втория сет Тийм повиши нивото на играта си и рано поведе с 3:1. Зверев успя да върне пробива и да изравни при 3:3, но до края на сета взе само един гейм след силна игра на австриеца.

Третият и четвъртият сет преминаха при поделено надмощие, но и двата завършиха с тайбрек, в който Тийм показа по-здрави нерви. Австриецът спечели пети пореден тайбрек в турнира, за да си осигури класиране във финалната среща.

Дневник