„Искам да сме отбор, да се научим да побеждаваме и на терена, и в живота. Не искам да играем американски футбол само за удоволствие“. Това каза днес на момчетата от тима по американски футбол Shumen Brewers (Шумен – Пивоварите) американецът Николас Малучи.

Той дойде днес за първата официална тренировка на тима и се представи на състезателите. Малучи обясни, че живее от години във Варна, има един брак от 20 години, има и 12 деца. Занимава се с благотворителност. 

„Времето със семейството ми е важно за мен, но ако вие искате ще отделя от него, за да ви тренирам. Пътувам много и няма да мога да съм всяка събота с вас. Но това не бива да ни пречи. В Америка този вид футбол е най-известният спорт, всеки го учи и играе отдавна. Мога да ви го покажа“, каза още Малучи. Той допълни, че в този спорт всички трябва да са като една здрава верига. „Слаба ли е само една брънка от тази верига, скъса ли се тя, то отборът няма как да победи“, каза още Малучи.

След представянето си Малучи започна тренировката с традиционното за всеки спорт загряване. В заниманието се включиха и децата му. В процеса на работа на състезателите бе обяснено, че американският футбол не е блъскане и хвърляне, а той е като шахматна дъска, на която трябва да изненадаш противника с ходовете си.

Отборът на Пивоварите от Шумен, както и другите тимове, които сега започват да практикуват американски футбол, ще тренират и играят т.нар.  флаг-футбол. Това е  по-лекия вариант на най-известния за американците футбол. При него, вместо да се бутате с противника, просто трябва да издърпате флагчето от колана или ръката му. Разбира се в игра е топката. Когато някой от другия отбор докосне или вземе флага от противник, то той е длъжен да му предаде топката. Целта обаче е същата, тичаш с топката до другия край, за да направиш тъчдаун.

ШУМ.БГ