Американският техногигант Google обяви какви мерки ще предприеме в защита и "подкрепа" на американските избори през 2020 г., които практически започват с предварителното гласуване в Айова от днес.

Компанията ще следи и спира всякакви опити за кражба на акаунти, дезинформационни кампании, координирани атаки, и всякакви злоупотреби на техните платформи - едноименната търсачка, пощата Gmail, и десетки други.

Екипите на Google са разработили нови правила за ограничаване на заблуждаващи методи в продукти като Google Ads, YouTube и магазинът за приложения Play Store. В него например има определени изисквания за приложения, свързани с изборите и гаранции за информацията, която стига до избирателите.

Заедно с технологичния инкубатор Jigsaw, създаден от Google, са разработени инструменти за по-ефективно засичане на "deepfake" видеоклипове, които са почти неразличими от реалните и засега се ползват предимно с цел сатира онлайн.

От техногиганта споделят и че работят със ФБР и други служби. И обещават да информират публиката за всякакви злоупотреби и да предупреждават за фалшиви или дезинформиращи акаунти.

За политиците компанията е разработила пакет инструменти "Protect Your Election" - "Защити своите избори", които са предвидени за кандидати и висши съветници, които могат да са цел на кибер-атаки като DDOS или фишинг. Компанията ще учи пиар-специалистите в кампаниите как да ползват по-ефективно и прозрачно инструментите им.

Гласоподавателите пък ще се радват на лесна за откриване на информация, благодарение на пренастроените алгоритми на Google Search. Максимално много политически събития ще се излъчват онлайн в YouTube, като за това ще работят отделни екипи в страната. В добавка, всеки ще може да види кой плаща и колко за политически реклами.

Клуб Z