Воденото от жена лявоцентристко правителство на Финландия планира почти да удвои дължината на отпуска по бащинство, за да даде на бащите същия платен отпуск, на какъвто имат право жените, предаде "Ройтерс".

Платеният отпуск по бащинство ще бъде удължен до почти седем месеца, в съответствие с отпуска по майчинство. Около половината може да бъде прехвърлен на другия родител.

Бременните жени имат право и на един месец болничен преди очакваната дата на раждането.

Министърът по здравеопазването и социалните въпроси Айно-Кайса Пеконен заяви, че целта на "радикалната реформа" е и да се подобри равенството между половете, и да се подкрепи раждаемостта, която намалява.

"Това създава възможности за по-голямо равенство между родителите и разнообразие сред семействата", подчерта тя, отбелязвайки, че други страни, като Швеция и Исландия, са отбелязали ръст в раждаемостта като са предложили по-голям отпуск за бащите.

Управляващата коалиция във Финландия е съставена от пет партии, всички те водени от жени, от които четири са под 35 години. Подобрението на равенството между половете е една от целите на правителството, откакто то дойде на власт през декември.

Дневник