Едва 40% от икономически активните (16-74 г.) жители на големите градове в България имат основни или малко над основните дигитални умения. Това поставя страната на предпоследно място в Европейския съюз, единствено преди Румъния, показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г.

Огромна е пропастта между българите от големите градове и от селата - 23 процентни пункта. Жителите на селата, които имат основни дигитални умения са под 20%, а тези от малките градове и предградията - малко над 20 на сто, като по тези два показателя страната е последна в ЕС.

На този фон средно за Европа 62% от живеещите в големите градове имат базови дигитални способности. Това се отнася и за 55% от хората от малките градове и за 48 на сто от тези от селата. Моделът "по-голямо населено място - по-високо ниво на умения" се запазва в почти всички страни в ЕС. Единствените изключения са Малта и Белгия, където повече жители на малките градове, а в Белгия - и на селата, покриват показателя.

Дигиталните умения се считат за съществени за глобалната конкурентоспособност, за увеличаването на работните места и икономическия растеж, а интернет може и да има жизненоважна роля за осигуряване на висококачествено образование и обучение, отбелязва Евростат. Индикаторът за дигитални умения отразява способностите за справяне в цифрова среда и е базиран на дейности, извършвани от хората между 16 и 74 г., в четири специфични области в интернет - информация, комуникация, решаване на проблеми и софтуер.

Пропаст между големите градове и селата

Разликата в дигиталните умения на хората от големите градове и селата средно за Европа през миналата година е 14 процентни пункта.

Дигиталната "пропаст" е най-голяма в България, Гърция, Хърватия и Португалия - 23 процентни пункта. В Унгария тя е 22 процентни пункта, в Литва - 21, а в Ирландия - 20 процентни пункта.

Все пак Евростат отбелязва, че цялостното ниво на дигиталните умения в ЕС леко се подобрява в последните няколко години. В големите градове делът на жителите с базови умения се покачва от 60% през 2015 г. до 62% през 2019 г., в селските райони ръстът е от 46% през 2015 г. до 48 на сто през 2019 г., а в малките градове - съответно от 54% до 55%.

Сред лидерите в Европа са страни, които не са част от ЕС. В Норвегия 90% от жителите на големите градове и около 80% от малките градове и селата имат основни и над основните дигитални умения. В Исландия над 80% от хората покриват показателя, а разлика в нивата в градовете и селата почти няма. Също с много близки нива е Швейцария, където 80 и малко под 80% от жителите имат основни дигитални умения.

По данни за 2018 година 39.3% от населението в Европа е съсредоточено в големите градове, 31.6% от хората живеят в малки градове или в предградия, а 29.1% - в селски райони.

Дневник