Китай изненадващо обяви много повече заразени и починали от коронавируса COVID-2019, а специалисти предупредиха, че епидемията може тепърва да се влоши. Обяснението на Пекин е, че е въвел тестове с компютърен томограф и те са показали съвсем различни резултати.

В провинция Хубей, епицентър на заразата, в сряда са починали 242 и са били регистрирани нови почти 15 000 случая. Това е драстична промяна спрямо предишния ден, когато случаите бяха 2015 - най-малко от две седмици насам, и дадоха основание на местните здравни власти да прогнозират, че кризата може да приключи към април. На 12 февруари обаче бе поставен и нов мрачен рекорд, след като в понеделник бе регистриран предишният - 103 жертви. С новите данни починалите в Китай достигна 1310 души.

С последния скок в броя на регистрираните случаи заразените надхвърлиха 60 300 души, а починалите са 1369, но само 59 от тях са извън провинция Хубей.

С последния скок в броя на регистрираните случаи заразените надхвърлиха 60 300 души, а починалите са 1369, но само 59 от тях са извън провинция Хубей.


Досега в Хубей се използваха ДНК тестове, които отнемаха дни за получаване на резултат и забавяха началото на медицинските мерки за облекчаване състоянието на болните. Сканирането с компютърен томограф разкрива веднага инфекцията в белите дробове и увеличава шансовете на заразените да оцелеят. Но също така новият метод определя и различен брой на жертвите от COVID-2019, той като по-ясно ги отличава сред всички починали.

Китайските власти казват, че скенери засега се използват само в тази провинция.

Дневник