С умерени очаквания българският отбор започва участието си в световното първенство в Антхолц-Антерселва. Надпреварата стартира в 15.45 ч. с отборна смесена щафета и ще продължи до 23 февруари.

Италианският зимен център ще приеме световното за шести път след 1975, 1976, 1983, 1995 и 2007 г. На шампионата ще се проведат 12 състезания, като България ще бъде представена от девет биатлонисти.

Участие на световното ще вземат Владимир Илиев, Красимир Анев, Димитър Герджиков, Антон Сипанов, Владимир Оряшков, Мария Здравкова, Даниела Кадева, Дафинка Коева и Милена Тодорова.

Преди година Илиев записа историческо постижение в Йостерсунд. Състезателят от Троян спечели сребърен медал от световното в индивидуалната надпреварата на 20 км, с което донесе първото отличие на България от шампионат на планетата.

Въпреки успеха от 2019 г. президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска остава умерена в очакванията си към състезателите.

"Не искам да ги товаря с очаквания. Пожелавам им да са в най-добрата си форма и да покажат на какво са способни. Миналата година нищо не очаквахме и се надявам просто да имат ден. Има достатъчно стартове за поне един добър резултат", заяви пред "Дневник" Дафовска.

Тя допълни, че на състезателите са били осигурени добри условия за тренировки в чужбина и подготовката им е насочена към това, да бъдат във върхова форма за световното.

Надеждите за добро представяне отново са насочени към Илиев. През сезона той се затвърди в елита, като най-доброто му класиране беше 18-ото място в преследването в Анеси.

При жените Тодорова ще се опита да продължи вдъхновяващото си представяне от световното за младежи. В Ленцерхайде 22-годишната състезателка беше единствената, която спечели медал и в трите надпревари при жените. 

Дневник