Големи европейски градове искат от Европейския съюз директен достъп до фондовете в следващия многогодишен бюджет на блока, за да му помогнат да постигне целта си за нулеви въглеродни емисии до 2050 г., предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Кметовете на 15 големи европейски града казаха на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че могат да действат по-бързо отколкото националните правителства и са по-малко ограничени от натиск от страна на индустрията, работеща с изкопаеми горива.

"Борбата с климатичните промени ще бъде спечелена или загубена в градовете", заявиха кметовете на Братислава, Будапеща, Прага, Варшава, Берлин, Виена, Хага, Атина, Рига, Вилнюс, Талин, Франкфурт, Кошице, Милано и Страсбург.

Почти три четвърти от европейците живеят в градски зони, които сега получават средства от ЕС чрез националните правителства, действащи като посредници, най-вече от така наречените кохезионни фондове, целящи да изравнят условията за живот в блока, съставен от 27 държави членки.

"Призоваваме европейските институции да признаят ключовата роля на градовете и градските зони за осъществяването на стратегическите цели на политиката за климата и да отпуснат европейски фондове, които да бъдат с пряк достъп и приспособени за градовете, за гарантиране на изпълнението на тези цели", се казва в писмото.

Натискът от миньори и от захранвания от въглища енергиен сектор е силен в централноевропейски страни като Полша и Германия. Но някои кметове, които са от опозиционни на централните правителства партии, например във Варшава, Будапеща и Прага, са изправени и пред политически проблеми, свързани със сътрудничеството с националните власти.

Европейската комисия иска до 20150 г. ЕС да бъде въглеродно неутрален по отношение на климата.

Лидерите на ЕС ще обсъждат бюджета на блока за 2021-2027 г. на специална среща на върха на 20 февруари, но преговорите по детайлите вероятно ще продължат до по-късно тази година. Според сегашния план ЕС иска да отдели 250 милиарда евро за бора с климатичните промени, основно чрез намаляване на емисиите въглероден диоксид в промишлеността, земеделието, енергетиката и транспорта.

Дневник