Новият френски закон против разхищението на стоки, обнародван в началото на тази седмица, предвижда облеклата да бъдат обозначавани с етикети, даващи оценка за екологичност от А до Е, подобно на оценката за енергийна ефективност на електроуредите, информира "Франс прес".

По този начин потребителят ще добива представа какъв е екологичният отпечатък на дадена дреха.

Правителството и производителите на облекла трябва да съгласуват и изготвят до 18 месеца екологични етикети за текстилния сектор - едно от най-замърсяващите производства и голям източник на парникови газове.

Френската Агенция по околна среда и управление на енергията (Ademe) работи от няколко години за изготвяне на екологични етикети за текстилни изделия, но също и за електронни устройства, облекла, мебели, храни, както и за хотелиерството.

Класацията от А до Е, заедно с лого, изобразяващо синя планета, отразява целия жизнен цикъл на даден продукт - от суровината за изработката му до продажбата и накрая изваждането му от употреба. Тя се основава на различни въздействия върху околната среда като отделяне на въглеродни емисии, изчерпване на ресурсите, замърсяване на въздуха или водата. В текстилния сектор с такова етикетиране експериментират няколко компании, сред които "Декатлон" (Decathlon) и "Окаиди" (Okaidi). Сега идеята е мащабите да бъдат разширени.

След изготвянето на надеждна методология за екологичната оценка на всяка дреха, което трябва да стане до 18 месеца, ще бъде издаден указ за прилагането на закона против разхищението на стоки, обясни държавният секретар към министерството на екологичния и солидарен преход Брюн Поарсон. Тя призова френския промишлен сектор да се ангажира още отсега с това начинание, за да отговори на все по-настоятелните изисквания на гражданите.

По данни на Агенцията по околна среда и управление на енергията всяка година на пазара във Франция се появяват 624 000 тона текстилни изделия (2.6 милиарда облекла, домакинско бельо и обувки), което прави по 9.5 килограма на човек от населението. В днешно време всеки купува средно по 60 процента повече дрехи, отколкото преди 15 години, но ги ползва наполовина по-малко време. /БТА

Дневник