Брюксел иска да засили контрола върху политическите реклами онлайн, предлагани на избирателите от големите технологични платформи като "Фейсбук" и "Гугъл", в отговор на опасения, че демокрацията може да бъде дестабилизирана чрез интернет кампании, предаде "Файненшъл таймс".

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова каза в интервю, че учени и други трети страни трябва да могат да извършат проверка на определени алгоритми и хората да имат повече яснота как тези алгоритми определят какво виждат и потребяват чрез интернет.

Тя освен това иска по-добро разкриване на партиите и финансирането зад онлайн кампаниите, а държавите членки да налагат същия вид строги предизборни изисквания като тези към традиционните кампании.

"Ако поставяте нещо в черна кутия и след това от тази черна кутия идва нещо, което доста влияе на вашия живот, трябва да знаете какво се случва вътре", каза през ФТ Йоурова, която е еврокомисар за ценностите и прозрачността.

Коментарът ѝ идва преди следващата седмица Европейската комисия да публикува "бяла книга" за предложенията на ЕС за изкуствен интелект, в която според чернова, видяна от ФТ, Брюксел ще предупреди, че хората имат "много ограничено разбиране" как работят алгоритмите.

Йоурова предупреди, че дигиталните платформи рискуват да бъдат експлоатирани за "дестабилизиране" на демокрациите в ЕС.

Според лобисти на софтуерната индустрия в Брюксел обаче регулаторите може да нямат право хора или техническа експертиза да проверяват алгоритмите.

В интервюто Йоурова освен това предупреждава Полша, че е готова да започне наказателна процедура в Съда на ЕС заради закона, с който "се запушва" устата на полски съдии и те могат да бъдат наказвани или уволнявани заради критики срещу съдебните реформи на правителството.

Комисията ще реши до няколко седмици дали да съди Варшава, допълни еврокомисарят.

По време на свое посещение във Варшава тя се срещна със съдии и с полския правосъден министър. Йоурова изтъкна, че съдиите трябва да отговарят на високи стандарти за професионализъм, но сега те са подложени на "изключителен" натиск.

Дневник