"Фейсбук" (Facebook) отлага пускането в Европа на приложението си за запознанства, след като ирландският регулатор започна в понеделник инспекция в офисите на социалната мрежа в Дъблин. Това обяви днес говорител на американския гигант, цитиран от "Франс прес".

Той уточни, че социалната мрежа ще си даде малко повече време, за да се увери, че продуктът е готов за европейския пазар. Американската компания иска да е сигурна, че новото приложение няма да създава проблеми с използването на личните данни.

Ирландската комисия за защита на данните съобщи в комюнике, публикувано вчера, че е инспектирала офисите на "Фейсбук" в Дъблин в понеделник и е иззела документи.

Говорител на регулатора каза пред АФП, че това е първата подобна инспекция в голяма технологична компания след приемането в ЕС на Европейския регламент за защита на данните през май 2018 година.

Европейската централа на "Фейсбук" е в Ирландия и именно местният регулаторен орган трябва да следи за прилагането на регламента от името на ЕС.

Ирландската комисия за защита на данните обяви, че е била уведомена от "Фейсбук" за проекта за приложение за запознанства за първи път на 3 февруари, при положение че пускането му е било предвидено за 13 февруари, точно преди Свети Валентин.

Регулаторът уточни, че не е получил никаква информация, нито документация, отнасяща се за защита на данните преди 3 февруари, и това го е накарало да инспектира ирландските офиси на "Фейсбук".

Социалната мрежа вече пусна постепенно това приложение за срещи на американския континент в Югогоизточна Азия през 2019 година.

Новата функция вече е сред водещите онлайн услуги за запознанства, заяви със задоволство в края на януари основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Той добави, че очаква тя да разширява обхвата си, припомня АФП. /БТА

Дневник