Френският шампион ПСЖ е футболният клуб с най-голяма финансова мощ в света. Парижани изместват от върха английския първенец "Манчестър сити", който оглавяваше класацията на Soccerex за 2018 и 2019 г.

ПСЖ е начело с 5.31 точки по индекса FFI (Football Finance Index) и има малка преднина пред "гражданите", които са втори с оценка 5.19. Двата клуба са далеч пред останалите благодарение на финансови ресурси на собствениците си от Катар и ОАЕ, което им позволява да инвестират в скъпи футболисти, обясняват авторите на анализа.

Трети е германският шампион "Байерн" (Мюнхен) с 3.88 точки, който запазва мястото си от преди година. Висшата лига очаквано доминира, като в десетката има пет клуба от Англия, два германски и по един от Испания, Италия и Франция.

В изчисляването на индекса се взимат предвид пет критерия. Общата оценка се основава на стойността на футболистите, активите на клуба (стадион, тренировъчни центрове и други имущества), паричните наличности по сметките на клуба, възможностите за инвестиции на собственика, както и нетните задължения на клуба.

Значителен спад в класирането си спрямо 2019 г. бележат "Манчестър юнайтед" и "Барселона". Каталунците, които са клубът с най-големи приходи според годишния доклад на "Делойт", са едва 12-и с 2.03 точки. "Барселона" и другият испански гранд "Реал" (Мадрид) имат нулeв потенциал от инвестиции на собственика, показват данните на Soccerex.

От своя страна "Юнайтед" се смъква с осем места и заема 16-о място в класацията с индекс 1.74, като пред клуба са "Лайпциг", "Хофенхайм" и "Гуанджоу". За последната година "червените дяволи" са претърпели обезценяване на стойността на футболистите, материалните активи и паричните нива, както и увеличение на нетните задължения, който вече са на стойност близо 800 милиона евро.

Най-скъп е съставът на "Сити", който е оценен на стойност 1.28 милиарда евро. Границата от 1 млрд. по тази графа преминават още "Реал", "Барселона", "Ливърпул" и ПСЖ.

С най-много недвижими активи е "Тотнъм" - 1.10 млрд. евро, като "шпорите" са и отборът с най-голям нетен дълг (898 милиона). "Юнайтед" са на върха по пари в банката с 273.5 милиона евро, докато германските тимове и специално "Хофенхайм" са пример за устойчива финансова политика. Клубът от Зинсхайм има отрицателни нетни задължения от 102 милиона евро.


С 23 отбора САЩ има най-много клубове в топ 100, докато европейските отбори в първите 30 на класацията са 14. Отстъпление има от клубовете в Бразилия. Техният брой преди година беше осем, а сега нито един тим от южноамериканската страна не намира място сред първите 100.

В извода си авторите уточняват, че класацията подчертава увеличаващата се преднина на елитните клубове в Европа спрямо останалите, което "поставя наследството на футбола в опасност".

"Несъответствието между Европа и останалия свят се дължи на редица фактори като икономически промени, корпоративна ангажираност и зрялост на местния футбол. Въпреки че има подобрение на много футболни пазари, разликите са все още значителни и превръщат в предизвикателство глобализирането на играта", пише в анализа.

Проучването на Soccerex се основава на годишните финансови доклади на клубовете за сезон 2017-2018. В изследването е взета информация от финансови анализатори като Financial Times, Bloomberg, Yahoo Finance, Forbes, Transfermarkt и Hoovers. 

Велко ТопалскиДневник