Златен и сребърен медал спечелиха жените на европейското първенство по борба в поредния ден от турнира в Рим. В категория до 50 килограма Миглена Селишка спечели титлата, докато Биляна Дудова остана със сребро при 59-килограмовите.

Титлата на Селишка е втора за България след тази на Едмонд Назарян при 55-килограмовите в класическия стил. Общо отличията на България дотук са четири.

В категория до 50 килограма Селишка се наложи над украинката Оксана Ливач с 5:3. Съперничката на българката завърши 2019 г. като №1, а освен това я беше победил на финал на европейско през миналата година.

В крайна сметка с повече агресия и добра стратегия Селишка спечели схватката и добави злато от шампионата след трите си европейски титли при девойките. За нея златният медал дойде навръх 24-ия ѝ рожден ден.

Трикратната европейска шампионка Биляна Дудова не успя да се пребори за четвърто злато в кариерата си. Тя загуби от Анастасия Ничита от Молдова в категория до 59 килограма с 4:5 в много драматичен мач.

удова водеше с 4:2 едва 10 секунди преди края, но след това се разсея и позволи да бъде атакувана, което ѝ коства и две точки. След неуспешно обжалване молдовката получи и пета точка.

Със сигурност още два медала за България ще има и в петък. Мими Христова се класира на финал при 65-килограмовите, където ще спори с Елис Манолова, която от 2019 г. се състезава за Азербайджан.

Световната и двукратна европейска шампионка Тайбе Юсеин ще опита да спечели бронз, след като загуби от Инна Тражукова в категория 62 килограма.

Дневник