Под знака на двете най-големи дербита в българския футбол се завръща Първа лига за началото на пролетния дял в първенството. След двумесечна пауза шампионатът се подновява днес, а през уикенда са срещите "Левски" - ЦСКА и дербито на Пловдив между "Ботев" и "Локомотив".До края на редовния сезон ще се изиграят шест кръга, след което шампионатът ще бъде разделен на първа шестица, която ще определи шампиона и втора осмица, състояща се от две четворки.

По време на зимната пауза не липсваха събития, най-вече при "Левски" и ЦСКА. Сините обявиха намерение да се подсилят с футболисти и да оспорят първото място на "Лудогорец", но в навечерието на първия си мач имат други проблеми за решаване, заради задържането в ОАЕ на свързания със собствеността Васил Божков, на когото са повдигнати 11 обвинения от прокуратурата.

Бъдещето на сините е неясно, като преди двубоя с ЦСКА изпълнителният директор Павел Колев обяви, че в касата на клуба има 200 хиляди лева. Затова "Левски" откри дарителска сметка и призова за помощ феновете си.

В ЦСКА зимната подготовка беше белязана от серия от пет мача без вкаран гол и напрежение около треньора Милош Крушчич, който ще трябва да се доказва в първите пролетни кръгове.

Най-спокойно беше в "Лудогорец", като шампионите започнаха подготовка с новия си треньор Павел Върба и се подсилиха с един футболист - Каули Оливейра, купен от "Падерборн". Тимът от Разград започва пролетта с аванс от пет точки на върха и цел да атакува девета поредна титла.

В оставащите водещи отбори зимната пауза донесе няколко изходящи трансфера. "Локомотив" (Пловдив) продаде основния си нападател Ален Ожболт в "Слован" (Братислава), като се раздели още с Георги Илиев (прекратил кариерата си) и Стивън Езе. "Ботев" продаде централния си бранител Кристиян Димитров в "Риека", а "Славия" осъществи продажба на защитника Димитър Велковски в Белгия.

Програма за 21-и кръг в Първа лига

14 февруари от 17 ч.
"Царско село" - "Витоша" (Бистрица), пряко по "Диема Спорт"

15 февруари от 14.45 ч.
"Левски" - ЦСКА, пряко по "Диема Спорт"
От 17.30 ч.
"Лудогорец" - "Ботев" (Враца), пряко по "Диема Спорт"

16 февруари от 12 ч.
"Берое" - "Етър", пряко по "Нова спорт"
От 14.30 ч.
"Ботев" (Пловдив) - "Локомотив" (Пловдив), пряко по "Диема Спорт"
От 17 ч.
"Дунав" (Русе) - "Черно море", пряко по "Диема Спорт"

17 февруари от 17 ч.
"Арда" - "Славия", пряко по "Диема Спорт"

Дневник