Ръководството на френската Академия на филмовите награди "Сезар", френският еквивалент на наградите "Оскар", обяви снощи, че подава колективно оставка, 15 дни преди следващата годишна церемония, в обстановка на критики за непрозрачност в управлението на институцията и спор около Роман Полански, предаде "Франс прес".

"За да почетем хората, които са творили в областта на киното през 2019 г., за да си възвърнем спокойствието и да направим така, че празникът на киното да остане празник, управителният съвет на Асоциацията за насърчаване на киното единодушно взе решение да подаде оставка. Тази колективна оставка ще позволи да се пристъпи към пълното подновяване на ръководството", се казва в изявление на филмовата академия.

След предвидената за 28 февруари 45-а церемония на наградите "Сезар" ще се състои общо събрание на академията, на което ще се избере ново ръководство и под егидата на френския Национален център на киното ще се изготвят изменения на устава на Асоциацията за насърчаване на киното и ще се пристъпи към модернизирането й, се казва още в изявлението.

Неочакваното съобщение идва след колективен призив на над 400 представители на френската киноиндустрия, публикуван в понеделник във в. "Монд", с искане за задълбочена реформа на Академията на наградите "Сезар".

Сред критиките се споменават лошо функциониране, счетоводна непрозрачност и устав, който твърде дълго стои непроменен.

Членовете на Академията на наградите "Сезар" са 4700 професионалисти от областта на киното, като списъкът с имената им е поверителна информация. За да се стане неин член са необходими най-малко двама гаранти и участие в най-малко три дългометражни филма за пет години.

Самата Академия се ръководи от Асоциацията за насърчаване на киното, чиито членове са наградени с "Оскар" професионалисти, бивши председатели и други личности, или общо 47 души.

Един от тях е френският режисьор от полски произход Роман Полански, който е издирван в САЩ по обвинение в изнасилване на малолетна, и чийто филм "Обвинявам" е с най-много номинации за тазгодишните "Сезар". Това се приема силно отрицателно от феминистки организации и френската общественост. Някои сдружения призоваха за протест във вечерта на церемонията в Париж. /БТА

Дневник