"Това, което можем да кажем за нашите учебни програми и стандарти, е, че нямаме сексуално образование в прекалено ранен етап. По-скоро дискусията тук може да бъде дали не е прекалено късно предвид информационната среда, в която живеем всички", каза просветният министър Красимир Вълчев на парламентарния контрол.

Коментарът на Вълчев бе след въпрос, провокиран от случая в Перник. В началото на седмицата местното 7-о основно училище "Г. С. Раковски" се оказа в центъра на скандал, след като една майка, чието дете не посещава свободно избираеми часове за 4 клас по проект на фондация П.У.Л.С., се оплака, че децата били карани да рисуват полови органи в час. Тогава от МОН казаха пред "Дневник", че часовете по сексуално образование се изтеглят от учебната програма.

"От вчера има декларация, с която те (родителите, чиито деца посещават часовете - бел. ред.) настояват обучението да продължи", каза днес министърът. "Първоначалната информация беше от едно семейство, тя не беше потвърдена от нито един друг родител. В този смисъл нямаме неща, които да са притеснителни, това показа и нашето проучване", изтъкна той и поясни, че часовете се провеждат с разрешение на регионалния инспекторат по образованието, а родителите, чиито деца ги посещават, са дали информирано съгласие.

"Не можем да подхождаме с презумпция за виновност към всички неправителствени организации. Това обаче не означава, че не трябва да подхождаме с определена доза подозрителност и предпазливост", коментира още министърът. Той изтъкна и че "от друга страна, пък ние искаме да разширим образователните възможности на децата". Вълчев добави, че "не трябва да има и няма ранно сексуално образование" и то трябва да е съобразено с възрастта на децата.

Дневник