След като през миналата година България най-сетне стигна до покупка на военни самолети, премиерът Бойко Борисов се похвали днес на срещата в Мюнхен, че България успешно изпълнява ангажимента си към организацията да инвестира в отбраната си. В Мюнхен се провежда Трансатлантическият форум, организиран от Християнсоциалния съюз.

"България отчита важността на справедливото споделяне на разходите за колективна отбрана в рамките на НАТО и успешно изпълнява поетия ангажимент за повишаване на инвестициите в отбраната, договорен на Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г.", заяви още премиерът Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Премиерът отбелязал, че алиансът остава основен форум за политически консултации и сътрудничество между Европа и Северна Америка. "Независимо от някои различия, съюзниците винаги са демонстрирали способност да се обединят около основната задача да защитаваме и гарантираме съвместно сигурността на нашите народи", заяви българският министър-председател. По думите на Борисов трансатлантическата връзка има ключово значение за отстояването на общите ценности, сигурност и просперитет. "НАТО остава фундаментът на сигурността и отбраната на България и Европа", обявил Борисов.

Дневник