Шампионът на Англия "Манчестър сити" няма да играе в Шампионската лига в следващите два сезона. След решение на комисията за финансов контрол към УЕФА "гражданите" са изключени от най-силния клубен турнир за 2020-21 и 2021-22 заради нарушаване на финансовия феърплей.

Наказанието включва и глоба на стойност 30 милиона евро. От клуба обявиха, че са "разочаровани, но не и изненадани" от решението и ще обжалват пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Според УЕФА "Сити" е нарушил правилата, като е завишил своите приходи от спонсорство в счетоводните сметки и в предоставената инфорамация на УЕФА между 2012 и 2016 г. От организацията добавят, че клубът "се е провалил в съдействието си по разследването".

Английският клуб е обект на проверка след мащабните разкрития на Football Leaks и последвалите обвинения, че "гражданите" са заобикаляли правилото. В документите, публикувани през ноември в германския "Шпигел", се твърди, че президентът на ФИФА Джани Инфантино е участвал в прикриването на финансови нередности, като швейцарецът е защитавал интересите на "Сити" и френския шампион ПСЖ.

В изнесените документи в "Шпигел" се споменава транш от 70 млн. паунда от собствениците на "Сити" от кралската фамилия на Абу Даби, който е прикрит като спонсорски договор.

Финансовият феърплей беше въведен с идеята да се постигне баланс във финансовите дела на клубовете, да се ограничат загубите и задълженията, както и да не се позволява да се харчи повече, отколкото клубовете изкарват. Друга цел е да се ограничи получаването на огромни инвестиции чрез спонсорски договори от компании, свързани със собствениците.

Дневник