Минаващият през тежък период "Левски" и ЦСКА се изправят един срещу друг в дерби с висок заряд от първия пролетен кръг на Първа лига. Двата тима ще покажат в каква форма са след близо двумесечната зимна пауза в първенството.

Мачът е днес от 14.45 часа на Националния стадион "Васил Левски" и ще бъде предаван пряко по "Диема спорт".

Сините влиза в срещата от втора позиция в шампионата, след като зимуваха на пет точки зад лидера "Лудогорец". ЦСКА е четвърти с четири точки по-малко от "Левски". Първото дерби за сезона, което се игра през септември, като червените стигнаха до 2:2, след като изоставаха с два гола.

Мач по време на криза

Срещата на "Васил Левски" минава под знака на бурните събития в "Левски" от последните 20 дни. Свързаният със собствеността на сините Васил Божков беше задържан в Обединените арабски емирства, като задочно му бяха повдигнати и 11 обвинения от прокуратурата. Бизнесменът с интереси в хазарта обяви, че няма да може да издържа клуба, след като лотарията беше национализирана след последните промени в закона за хазарта.

В седмицата преди двубоя изпълнителният директор клуба Павел Колев обяви, че в касата на "Левски" има 200 хиляди лева. По-късно от клуба откриха дарителска сметка и призоваха за помощ от феновете с дарения и активизиране за закупуване на абонаментни карти.

Преди мача сините организират поход, в който призоваха да се включат и привържениците. Той ще се проведе в центъра на София.

Формата

ЦСКА показа колебливи игри по време на зимната си подготовка, като спечели само два пъти и записа серия от пет поредни двубоя (четири загуби и едно равенство) без победа на лагер в Испания, допускайки 11 попадения. Тимът на Милош Крушчич спечели само срещу "Каспий" и "Струмска слава".

В първенството червените са в отлична форма, като в седем поредни мача нямат загуба и не са допускали гол вече 704 минути. Само два пъти през сезона ЦСКА пусна повече от един гол в мачовете си - при равенството с "Левски" и загубата от "Берое" (1:2).


"Левски" спечели два пъти в последните си пет шампионатни мача, като надви "Царско село" и "Витоша" (Бистрица), завърши наравно с "Берое" и "Локомотив", и загуби от "Ботев" (Пловдив).

Тимът на Петър Хубчев обаче е неубедителен в мачовете срещу останалите водещи отбори, като успя да победи единствено "Локомотив" (Пловдив).

Новините

Двата тима ще могат да използват новите си попълнения в срещата. През зимата ЦСКА се подсили с централния нападател Ахмед Ахмедов от "Дунав" (Русе), както и атакуващият халф Стефано Белтраме. "Левски" привлече национала Симеон Славчев, халфът Стайн Спиерингс и защитникът Деян Лозев.

"Съперничество между ЦСКА и "Левски" е нещо много красиво в български футбол и спорт. То трябва винаги да е футболно - на терена. Най-важното ще е да се потрудим, да покажем най-силните си качества и да неутрализираме тези на съперника. Ние трябва да сме интелигентни, умни. И да постигнем добър резултат", каза Крушчич.

По думите му е малко вероятно испанският защитник Раул Албентоса да се възстанови за мача, но ще може да използва крилото Рафаел Енрике.

"Нашите фенове не се нуждаят от мотивация, особено срещу "Левски". Убеден съм, че нашите привърженици ще ни дадат голяма подкрепа. Ние винаги чувстваме тяхната любов. Нашата задача е да дадем всичко възможно да ги зарадваме", добави той.

Същото заяви и капитанът на ЦСКА Петър Занев. Той посочи, че има лична цел да играе силно, тъй като в първото му дерби е бил с вирус.

"За късмет, първият мач е с ЦСКА. Надявам се, че ще бъде футболен празник - с еуфория. - Голяма част от феновете идват, даряват, всеки каквото може. Радва ни, че фенската маса е обединена и стои зад отбора", каза преди срещата спортният директор на сините Ивайло Петков пред "ДСпорт".

Според него дербито с червените е важен мач, но не и най-важната битка пред "Левски".

"Надявам се футболистите да се представят добре. Очакваме между 17-18 хиляди верни сини фена. Това ще даде крила на играчите. Дано някой не прегори в битката, която е важна. Но това не е най-важната битка. Имаме още мачове с тях".

Дневник