След две седмици без официален мач лидерът във Висша лига "Ливърпул" подновява преследването на титлата в Англия. Тимът на Юрген Клоп се изправя срещу "Норич" в среща от 26-ия кръг на шампионата.

"Ливърпул" влиза в двубоя на гърба на серия от 16 поредни победи и общо 42 мача без поражение. Авансът на червените е повече от впечатляващ, като те водят с 22 точки пред "Манчестър сити" 13 кръга преди края на сезона. Тимът не само записа впечатляващ сезон дотук, но и в историята няма отбор от топ 5 първенството, който е започвал със 73 точки след първите си 25 мача.

"Продължавам да казвам на всички да се насладят на този момент, да задържат темповете, с които впечатляваме до момента", каза президентът на "Ливърпул" Том Уърнър. Думите му накараха специалистите в Англия да се запитат кои са рекордите, които Клоп и футболистите му могат да подобрят до края на сезона.

Най-много поредни победи (18)

Още в края на месеца "Ливърпул" може да прати в историята един от впечатляващите рекорди в английския футбол - този по поредни победи. През сезон 2017-18 "Манчестър сити" спечели 18 поредни двубоя, а дотук мърсисайдци са в серия от 16 успеха.

В следващите седмици "Ливърпул" се изправя срещу "Норич" като гост, след това приема "Уест Хем" и на 29 февруари гостува на "Уотфорд".

Най-дълга серия без загуба (49)

Вече близо 16 години в Англия продължава да се задава въпроса ще успее ли друг отбор след "Арсенал" да спечели титлата във Висшата лига без да допусне загуба. Най-силните тимове на Жозе Моуриньо в "Челси", на сър Алекс Фъргюсън в "Манчестър юнайтед" и на Гуардиола в "Сити" не се справиха с тази задача, но "Ливърпул" е по-близо от всички останали.

До момента съставът на Юрген Клоп е непобеден в 42 поредни двубоя и е само на седем от върховото постижение на "артилеристите".

Рекордът може да бъде подобрен на 11 април, когато мърсисайдци са домакин на "Астън Вила". Преди това обаче "Ливърпул" ще има друг много тежък тест, като на 4 април гостува на "Манчестър сити", ако разбира се спечелят други шест мача преди това.

Най-много победи в рамките на един сезон (32)

В последните два сезона "Манчестър сити" не само спечели титлите във Висшата лига, но го направи, взимайки по 32 победи в рамките на 38 мача. Дотук "Ливърпул" има 24 победи от изминалите 25 кръга и не само се движи по график да изравни рекорда на "гражданите", но и да постави още по-високо летвата.

Дотук единственият отбор, който успя да спре Юрген Клоп и компания е "Манчестър юнайтед", който измъкна 1:1 на 20 октомври.

Най-много точки (100)

В историята на Висшата лига само един отбор успя да достигне до 100 спечелени точки в рамките на един сезон, като това стори "Сити" в сезон 2017-18. През миналата състезателна година "гражданите" и "Ливърпул" направиха най-вълнуващото преследване за титлата, като "Сити" завърши с 98 точки, а червените само с една по-малко.

Дотук "Ливърпул" има впечатляващите 73 точки и има всички шансове да достигне границата от 100 точки, подобрявайки рекорда.

Най-много победи като гост (16)

В историческия си сезон 2017-18 "Манчестър сити" спечели всички гостувания с изключение на две, а към момента "Ливърпул" се движи по график да подобри и този рекорд. До края на сезона мърсисайдци имат още седем мача далеч от "Анфийлд".

Те гостуват на "Норич", "Уотфорд", градския съперник "Евертън", "Сити", "Брайтън", "Арсенал" и "Нюкасъл". Рекордът може да бъде подобрен на "Емиратс" в Лондон, където обаче "Ливърпул" има само една победа в последните си шест гостувания.

Най-много победи като домакин (18)

За да подобри този рекорд "Ливърпул" ще трябва да спечели всеки един мач на "Анфийлд" до края на сезона. Тимът на Юрген Клоп има шест оставащи домакинства, като до момента е с 13 победи от също толкова мачове.

До края на сезона мърсисайдци приемат "Уест хем", "Борнемут", "Кристъл палас", "Астън Вила", "Бърнли" и "Челси".

В ерата на Висшата лига нито един отбор не е постигал подобна перфектна успеваемост. "Ливърпул" обаче може да разчита на отличния си баланс като домакин, където няма загуба от април 2017 г., а в този период записа 43 победи и 10 равенства.

Най-голяма разлика пред втория (19)

До момента в историята на Висшата лига най-голямата разлика в края на сезона между първия и втория е авансът на "Манчестър сити" пред "Юнайтед" - 19 от сезон 2017-18.

Засега "Ливърпул" води с впечатляващите 22 точки пред "Сити".

Дневник