Турция определи античния град Патара за най-голямата си забележителност за 2020 г.

Президентът Реджеп Ердоган нарече 2020 г. "Годината на Патара", което означава, че всички усилия на властите ще бъдат насочени да представят историческите паметници на древния град по най-добър начин за посетителите и туристите, съобщава "Дейли Сабах"

Патара се намира близо до Анталия и някога е била главно пристанище на Ликия. Археологически разкопки доказват, че градът датира от 8 в. пр. Хр. Разкрити са терми, триумфална арка, амфитеатър, централна улица с колонада, складове за зърно, сградата на Ликийския съвет, смятана за символ на демокрацията в Ликия, няколко храма.

Днес модерният град е привлекателен главно с обширните си пясъчни плажове с дължина 18 км, където могат да бъдат видени костенурките caretta caretta.

Градът е и родното място на Свети Николай Чудотворец - покровителя на моряците, чиито мощи пък се съхраняват в италианския Бари.

Патара е третата поред временна забележителност, на популяризирането на която Турция посвещава специална година. Досега такива инициативи е имало за Троя и за мегалитния археологически комплекс Гьобекли тепе.

Дневник