Маратонът в Токио ще премине без участието на любители на бягането. Организаторите на събитието обявиха, че за надпреварата ще бъдат допуснати само елитни бегачи и такива с предишен опит в дълги състезания заради притеснения от разпространението на новия коронавирус.

Близо 38 хиляди души се очакваше да участват в най-големия азиатски маратон, който ще се проведе на 1 март. Забраната важи за хората в графата "общи участници", които съставят по-голяма част от общия брой състезатели и се избират на лотариен принцип заради многото заявки.

В маратона ще има 176 елитни бегачи и 30 състезатели в надпреварата за хора с увреждания. За тях събитието е квалификация за олимпийските игри в Токио, които започват на 24 юли.

Вълната на вируса тръгна от китайския град Ухан и се разпространява от декември. Оттогава загинаха 1700 души в Китай, а към понеделник заразените вече са над 70 хиляди.

Засега няма опасност от отлагане на игрите в Токио. Организаторите на форума създадоха работна група заради коронавируса, като задачата е членовете ѝ е да са във връзка със здравните власти в търсене на решение как да се ограничи разпространението на вируса и как да се намали въздействието му върху Токио 2020.

Дневник