426 товарни автомобили и автобуси са проверени в Шуменско по време на едноседмичната специализирана полицейска операция по безопасност на движението, организирана от ROADPOL и проведена едновременно в цяла Европа, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Проверени са били 402 камиона и 24 автобуса.

Хванати са двама шофьори на товарни автомобили и един на автобус, които са управлявали след употреба на алкохол, както и един шофирал след употреба на наркотични вещества.

10 са били без поставен предпазен колан. 9 свидетелства за управление на моторни превозни средства са отнети заради неплатени глоби.

22 са установените нарушения, свързани с нередовни документи на водачите, 6 за нередовни пътни документи на превозното средство и 8 за техническа неизправност  на автомобилите. 

Операцията се проведе миналата седмица. Целта й бе да се засили вниманието към изправността на автобусните превози и тежкотоварните камиони, за да се намалят пътните инциденти. Най-честите причини са неспазване на времето за почивка, движение с превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици и превоз на необeзопасени товари.
Ш

М.БГ