135 години от създаването си отбеляза днес Професионалната гимназия по облекло, хранене и химически технологии  „Проф. д-р Асен Златаров“. В обновената база на училището своите бъдещи професии усвояват 336 ученици.

„Разполагаме с два нови кабинета по фризьорство, две новооборудвани кухни. В момента правим и нов кабинет за модистите. Шивашките машини ни бяха дарени от Министерството на образованието и науката (МОН) през Гимназията по туризъм от град Казанлък. Имаме една много добра база, която предоставя най-добри условия на учениците да напреднат в професиите, за които учат“, каза на тържеството директорът Веселин Тодоров.

Той допълни, че през последната година в реновиране на базата на училището са вложени над 150 хил. лв. „За да модернизираме кабинетите работим по проекти, предимно европроекти, както и по тези, които разработва  МОН. По такива проекти бе санирана гимназията, бе ремонтиран физкултурния салон. С пари от бюджета на училището подменяме входните врати на всички кабинети“, каза още Тодоров. 

И за да докажат на практика, че разполагат с всичко необходими, за да станат добри професионалисти днес за патронния празник на гимназията учениците демонстрираха своите умения в направата на коктейли, в изпичането на разноцветен хляб, в оформянето на прически, в изработката и представянето на облекла.

Демонстрацията бяха и част от състезание, защото най-добре представилите се днес ще  участват на републикански първенства за бармани, фризьори, сервитьори, сладкари в град Пловдив през април.

За следващата учебна година гимназията иска да възстанови две специалности – сервитьор-барман и хлебар-сладкар.

ШУМ.БГ